Ładowanie strony...
1 czerwca 2022

Wymiana Polsko- Francuska

Barbara Gęsicka

Kuchnia międzynarodowa- wymiana polsko- francuska 2022

  Po dłuższej przerwie w tym roku ponownie odbyła się wymiana polsko- francuska. Tematem była kuchnia międzynarodowa, ulubione potrawy i zdrowa żywność. W kwietniu 24 osoby z Salezjańsakiego Liceum pod opieką Pp. Profesor Ilony Bartoszek, Aliny Grzelczak i Barbary Gęsickiej odwiedziły szkołę Espace Scolaire Condorcet w St. Quentin w Pikardii w północnej Francji. Zwiedziliśmy Paryż, Amiens i okolice St. Quentin, i przygotowaliśmy albumy z przepisami kulinarnymi. Mieszkając u rodzin francuskich mieliśmy okazję poznać ich zwyczaje oraz upodobania kulinarne.

  Grupa uczniów z St. Quentin odwiedziła nas w maju. Pokazaliśmy im Łódź, Warszawę i Wilanów i sprawdziliśmy swoje umiejętności na warsztatach czekolady w Kielcach oraz przygotowując dania włoskie w szkolnym Master Chefie

Zapraszamy do obejrzenia prezentacji zdjęć z pobytu Francuzów w Polsce.

Barbara Gęsicka

cooking-workshops.pptx