W środę grupa języka niemieckiego z klas 6a i 6b przygotowała Bauernjause - potrawę kuchni tyrolskiej.
Tyrolska kuchnia, mimo że pełna tradycyjnych potraw Austrii, ma dużo wspólnego z naszą rodzimą, polską. Opiera się głównie na prostych składnikach, jak ziemniaki, dobrej jakości mięso, jajka, kapusta i sezonowe warzywa. Jak wiadomo, co proste, jest też bardzo smaczne.Tyrolska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem to danie niezbyt drogie, łatwe do przygotowania i przepyszne. Cała grupa dzielnie wykonała swoje zadanie, choć niektórzy uronili parę łeż przy krojeniu cebuli. Nagrodą był smaczny posiłek i satysfakcja z przygotowanego dania.
Spędzając urlop czy wakacje w Tyrolu koniecznie spróbuj zapiekanki tyrolskiej, knedli tyrolskich i innych, smakowitych dań!
Maria Skurska
wszystko już zjedzoneprzygotowujemy Bauernjauseprzygotowujemy Bauernjauseprzygotowujemy Bauernjauseteraz można już jeśćprzygotowujemy Bauernjause