Łódzkie tradycje kulinarne - zalewajka
Anna Nowak
7 października 2023 r.

W ramach projektu "Pamięć, Tożsamość, Przyszłość" oraz szkolnego projektu edukacyjnego „600-lecie Łodzi - poznajemy nasze miasto”, uczniowie klas 6a i 6d wzięli udział w niecodziennej lekcji techniki. Podczas zajęć przygotowali tradycyjną łódzką potrawę – zalewajkę.
To kulinarna podróż w czasie, która pozwoliła uczniom na poznanie lokalnych smaków i zwyczajów. Inicjatywa ta doskonale wpisuje się w założenia projektu, który dąży do budowania tożsamości i wzmacniania więzi z lokalną społecznością poprzez różnorodne formy aktywności i edukację.
Wspólne gotowanie okazało się nie tylko smaczną, ale i pouczającą przygodą. Uczniowie z radością i satysfakcją przygotowywali zalewajkę, a efekty ich pracy zostały docenione zarówno przez nich samych, jak i przez nauczycieli.
To doświadczenie pozwoliło im odkryć i docenić kulinarną historię Łodzi. Te działania wzmacniają poczucie wspólnoty i są ważne dla pełniejszego zrozumienia historii i kultury miasta.












