Łódzkie tradycje kulinarne - zalewajka

Anna Nowak

7 października 2023 r.

gotowe
gotowe

W ramach projektu "Pamięć, Tożsamość, Przyszłość" oraz szkolnego projektu edukacyjnego „600-lecie Łodzi - poznajemy nasze miasto”, uczniowie klas 6a i 6d wzięli udział w niecodziennej lekcji techniki. Podczas zajęć przygotowali tradycyjną łódzką potrawę – zalewajkę.

To kulinarna podróż w czasie, która pozwoliła uczniom na poznanie lokalnych smaków i zwyczajów. Inicjatywa ta doskonale wpisuje się w założenia projektu, który dąży do budowania tożsamości i wzmacniania więzi z lokalną społecznością poprzez różnorodne formy aktywności i edukację.

Wspólne gotowanie okazało się nie tylko smaczną, ale i pouczającą przygodą. Uczniowie z radością i satysfakcją przygotowywali zalewajkę, a efekty ich pracy zostały docenione zarówno przez nich samych, jak i przez nauczycieli.

To doświadczenie pozwoliło im odkryć i docenić kulinarną historię Łodzi. Te działania wzmacniają poczucie wspólnoty i są ważne dla pełniejszego zrozumienia historii i kultury miasta.

Pamięć, Tożsamość, Przyszłość. Multimedialne miejsce spotkań międzypokoleniowych.
Pamięć, Tożsamość, Przyszłość. Multimedialne miejsce spotkań międzypokoleniowych.
zalewajka
zalewajka
krojenie
krojenie
krojenie cebuli
krojenie cebuli
zabielanie
zabielanie
ziemniaki
ziemniaki
smażenie
smażenie
gotowe
gotowe
nalewanie
nalewanie
zalewajka1
zalewajka1
zalewajka 2
zalewajka 2
zalewajka3
zalewajka3
zalewajka 4
zalewajka 4